Produse si solutii - Grup EnergoBit

Sectionatoare de 24 kV

Sectionatorul de 24 kV este un echipament care realizeaza o distributie prin izolarea ramurii cu defect dintr-o schema de retea in care in amonte este montat un reanclansator. Acest lucru se realizeaza pe baza unei logici timp-tensiune sau timp-curent. Echipamentul are in componenta:

  • modulul de comutatie de exterior OSM-27-12.5/630-205;
  • dulapul de comanda cu configuratie variabila, in functie de cerinte.

La configuratia cea mai simpla, care asigura doar izolarea ramurii cu defect si blocarea aparatului in pozitia deschis, se pot adauga functii suplimentare (masura, jurnal de evenimente, RTU, transmitere de mesaje, inregistrari). Echipamentul poate fi upgradat la nivelul unui reanclansator.

Functia principala a sectionatorului, instalat in serie cu reanclansatorul, este de a izola ramura sau linia cu defect. Sectionatorul opereaza in concordanta cu logica simpla timp-tensiune. La detectarea unei surse auxiliare de tensiune, derivata dintr-un transformator de tensiune conectat la linia de MT, sectionatorul va inchide dupa un timp prestabilit (timp de inchidere). Daca la un moment dat se intrerupe alimentarea cu tensiune a sectionatorului iar aceasta intrerupere dureaza mai mult decat timpul de deschidere setat, atunci sectionatorul se va deschide si va ramane in starea de blocat deschis. Pentru a reveni la starea de inchidere, sectionatorul trebuie resetat dupa care se da comanda electrica de inchidere. Daca intreruperea alimentarii sectionatorului este de scurta durata (sub timpul de deschidere), atunci sectionatorul va ramane in pozitia inchis.

De asemenea, sectionatorul poate fi dotat cu modem GSM sau modul radio, util in cazul in care se doreste anuntarea in timp real a dispecerului zonal cu privire la starea echipamentului, si un UPS necesar alimentarii comunicatiei.

Manual sectionator de 24 kV.pdf


 
Aparate de medie tensiune